جلبک زدن استخر علاوه بر ظاهر ناخوشایندی که دارد، به دلیل لیز شدن سطوح برای شناگران خطرناک نیز هست. به همین دلیل، پیشگیری از ایجاد و تکثیر جلبک و در صورت لزوم از بین بردن آنها از مهمترین کارهای نگهداری استخر بوده و می بایست از مواد شیمیایی مخصوص و با روش صحیح استفاده شود.
بصورت کلی سه گونه جلبک استخر وجود دارد:
- جلبک سبز: این نوع جلبک، متداول ترین نوع جلبک محسوب می شود. از شایعترین علائم این نوع جلبک می توان به سبز شدن آب و لزج شدن سطوح استخر اشاره کرد.
- جلبک زرد یا خردلی: این نوع جلبک، شیوع و سرعت رشد کمتری نسبت به جلبک سبز دارد. اما در برابر کلر نسبت به جلبک سبز مقاوم تر است.
- جلبک سیاه: این نوع جلبک، بدترین نوع جلبک محسوب می شود. جلبک سیاه ابتدا بصورت دانه های سیاه رنگ روی کف و دیواره شروع و به سرعت گسترش پیدا می کند. این نوع جلبک علاوه بر مقاومت بسیار در برابر کلر، حتی امکان نفوذ در داخل بتن کف و دیواره استخر را دارد و به همین دلیل به محض مشاهده می بایست توسط مواد شیمیایی مخصوص از بین برود.
مهمترین عواملی که باعث ایجاد و تکثیر جلبک در استخر می شوند، عبارتند از:
- کم بودن مقدار کلر و عدم ضدعفونی آب
- عدم تعادل شیمیایی آب مخصوصاٌ pH (مخصوصاً در pH بالای 7.8)
- وجود فسفات در آب استخر به عنوان خوراک جلبک (بهتر است زیر 100 ppb باشد.)
- عدم نظافت و تمیز کردن هفتگی استخر با برس و جارو
- نامناسب بودن کارکرد سیستم فیلتراسیون (طراحی و ظرفیت پمپ و فیلتر - ساعت کارکرد - تمیز بون فیلتر - وجود نقاط مرده در استخر)
برخلاف تصور رایج، بهتر است از مواد ضدجلبک برای پیشگیری از ایجاد و تکثیر جلبک استفاده شوند. زیرا بسیاری از این مواد دارای ترکیبات مس بوده و در صورت استفاده با میزان بالا برای از بین بردن جلبک، ممکن است مشکلات دیگری در استخر به وجود بیاورند. لکه گذاری روی سطوح و تغییر رنگ موی شناگران، از مهمترین مشکلات وجود میزان بالای یون مس در آب استخر بشمار می رود.